Tavastia-klubben

Hämäläis-Osakuntas byggnad är mest känt för Tavastia-klubben. Det dagliga underhållet av fastigheten sköts snabbt, när huset har en bekant fastighetsskötare, säger Pekka Görman från Tavastia. Foto: Tomi Natri

Helsingin Kiinteistötekniikka ansvarar för fastighetsservicen i Hämäläis-Osakuntas byggnad i Kampen, vars största och långvarigaste hyresgäst är den legendariska Tavastia-klubben. Tusentals personer besöker spelningarna varje vecka, vilket ställer hårda krav på underhållet av lokalerna. ”Vi har ett stort dagligt servicebehov, och en bekant fastighetsskötare är en mycket viktig person för oss”, säger Pekka Görman från Tavastia.

Den stiliga fastigheten i rödtegel på Urho Kekkonens gata 4-6 är ett hus fullt av historier. Huset ägs av Tavastlänningarnas studentstiftelse och byggdes 1931. I dess festsalar har firats ett stort antal studentnationsfester och i huset finns också studentkårens matsal, bibliotek och kontorslokaler. Den mest kända av de enskilda invånarna torde vara Urho Kekkonen, som bodde i huset med sin familj ända tills han blev president 1956.

Huset är dock bäst känt för sin största och långvarigaste hyresgäst – Tavastia-klubben. I den berömda rock-klubb har man sett stjärnor och upplevt stora känslor i nästan fem årtionden. Restaurang Ilves har funnits ännu längre – sedan 1932.

Om väggarna kunde tala…

”Dessa väggar talar inte”, skrattar Pekka Görman i Tavastias bakre rum. Han är produktionsansvarig och en av ägarna.  Han berättar att Tavastias lokaler är i ständig användning. Den kommande hösten och våren är fullbokade. Under högsäsong är det spelningar nästan varje kväll, och dessutom är det berömda bakre rummet med sina signaturförsedda väggar med salmiakfigurer en populär plats för bl.a. när man fotar eller filmar reklam. Tavastia rymmer cirka 700 personer och Semifinaali i nedre våningen 150 personer.

Den ständiga användningen ställer hårda krav på underhållet av lokalerna

”Vi har ett stort dagligt servicebehov.” Det är viktigt att det finns en egen fastighetsskötare på plats, så att reparationerna kan göras yrkeskunnigt och snabbt.” Helsingin Kiinteistötekniikka har ansvarat för fastighetsservicen i Hämäläisten talo redan i flera års tid. En bekant fastighetsskötare har jour i byggnaden hela förmiddagen. Görman anser att arrangemanget fungerar utmärkt. De reparationsbehov som eventuellt uppkommit under natten kan meddelas direkt till fastighetsskötaren genast på morgonen.

”För vår verksamhet är det viktigt att problemen snabbt blir lösta. Till exempel en toalett som rinner eller gått sönder ska repareras omedelbart, så att den kan användas igen samma kväll. Vi kan inte ha toaletter som inte fungerar. Vi har varit mycket nöjda med samarbetet med HKT. Vid behov kontaktar fastighetsskötaren en rörmokare, och vi kan alltid lita på att problemen fixas.”

Pekka Görman från Tavastia-klubben är mycket nöjd över samarbetet med Helsingin Kiinteistötekniikka. Foto: Tomi Natri

Tidigare hade fastigheten en egen fastighetsskötare på sina lönelistor. Görman anser att man fortfarande kan säga att de har en form av gårdskarlsverksamhet. Han uppskattar samarbetet med Helsingin Kiinteistötekniikka just på grund av den personliga servicen och att servicebolaget har ett ansikte. ”Det är viktigt att känna fastighetsskötaren personligen.” Vi ses ofta på morgnarna och diskuterar då också allt möjligt. När huset känner fastighetsskötaren och fastighetsskötaren känner huset, fungerar samarbetet bäst. Vi sitter ju i samma båt”, säger han.

Läs mer om våra underhållstjänster